daniellevanderwaard

studio voor tentoonstellingsontwerp, interieurontwerp en ruimtelijke communicatie

Geschiedenis van de stad
Museum Rotterdam

Interieursysteem voor de collectiepresentatie.

Opdracht: concept- en tentoonstellingsontwerp 3d2d, interactieontwerp, art-direction.
Opdrachtgever: Museum Rotterdam.
Stakeholder: Bureau Oudheidkundig Onderzoek (BOOR).
Stakeholder: Stadsarchief Rotterdam.
Omvang: 330M2.
Soort: permanente collectie presentatie.
Realisatie: 2016.

Geschiedenis van de stad geopend in Museum Rotterdam in het Timmerhuis

Op 5 februari 2016 opende Burgemeester Ahmed Aboutaleb de nieuwe locatie van Museum Rotterdam in het Timmerhuis. Aansluitend bezochten 12.000 bezoekers het openingsweekend. De tentoonstelling Geschiedenis van de stad vormt het hart van Museum Rotterdam.

Stadsgeschiedenis in 7 tijdvakken

In een tijdsbestek van ruim 14.000 jaar, verdeeld over 7 tijdvakken wordt de geschiedenis van de eerste bewoners tot het Rotterdam van nu verteld. Elk tijdvak is een verhalende opstelling bestaande uit geselecteerde voorwerpen uit de collectie, bodemvondsten van BOOR, beeld en filmmateriaal uit het Stadsarchief Rotterdam en een documentaire. In deze documentaires vertellen Rotterdammers van nu over hun eigen vak en laten ze zien hoe de stad door de tijd wordt gevormd.

Een geklimatiseerde zeecontainer per tijdvak

De tentoonstelling Geschiedenis van de stad is gesitueerd rondom het atrium. De schakeling van 7 grote vitrines rondom dit atrium houdt het midden vrij voor een nog te realiseren educatiemeubel (inmiddels gerealiseerd). Het tentoonstellingsontwerp biedt het publiek zo een helder overzicht op de stadsgeschiedenis van -10.000 tot NU. De vitrines zijn voorzien van een modulair presentatiesysteem, interne verlichting, klimaatinstallatie, infographics en een bedieningspaneel met 2 touchschermen met gebruikersinteractie. Via deze schermen kan de bezoeker verdiepende informatie vinden over de tentoongestelde voorwerpen. De vorm van de vitrine is gebaseerd op de zeecontainer, een kenmerkend Rotterdams beeld en symbool voor de handel die de stad in materiële en immateriële zin verrijkte.

Bezoek

De tentoonstelling Geschiedenis van de stad is te zien op de nieuwe locatie van Museum Rotterdam in het Timmerhuis, Rodezand 26 in Rotterdam.

Met dank aan:
Realisatie: Heijmerink Wagemakers. Documentaires: Bontekoemedia. Realisatie interactives: Ruim toont dat het anders kan. Licht: Rapenburg Plaza. Foto’s tentoonstelling: Caren Huygelen.

Het 1e tijdvak met de bodemvondsten van BOOR toont de eerste sporen van bewoning. Tijdvak 1 met bodemvondsten toont de eerste sporen van bewoning.

Infographic met de in de 19e eeuw gegraven havens. Infographic met de in de 20e eeuw gegraven havens.

De stadsgeschiedenis van 1945 tot NU in Geschiedenis van de stad. De stadsgeschiedenis van 1945 tot NU.

Typografie van de tijdvakken. Typografie van de tijdvakken.

Interieursysteem voor de collectiepresentatie Geschiedenis van de stad. Interieursysteem voor de collectiepresentatie Geschiedenis van de stad.

Interactieontwerp met de documentaire en informatie bij de objecten. Interactieontwerp met de documentaire en informatie bij de objecten.