daniellevanderwaard

studio voor tentoonstellingsontwerp, interieurontwerp en ruimtelijke communicatie

De Looierij
Dongen van nul tot nu

Overzicht Tentoonstellingsontwerp Dongen van nul tot nu

Opdracht: concept-, tentoonstellingsontwerp 2d3d, infographics en deel realisatie 2d3d.
Opdrachtgever: De Looierij, Dongen.
Omvang: 200M2.
Realisatie: 2012.

In opdracht van de Looierij in Dongen werken wij aan de vernieuwing van het voormalige Dongha-museum. Eind 2011 realiseerden we de Looiroute en het Rariteitenkabinet. Met de vaste presentatie Dongen van nul tot nu is eind 2012 ook de pantoffelzolder geopend voor het publiek.

Dongen van nul tot nu

De geschiedenis van Dongen in zo’n 10 stappen. Van het landschap en de geboorte van een gehucht tot het bruisend heden. Over de heerlyckheid met het kasteel en de in fases gebouwde kerk verbeeld in een ruimtelijke installatie. Het verhaal van de rovende bende van de witte veer, een tekening in een kijkdoos van illustrator Tomas Schats. Een multimedia presentatie over de schilders die in de 19e eeuw op zoek naar eenvoud, armoede en huiselijkheid naar Dongen trokken. Bedrijfspresentaties van enkele Dongense familie bedrijven die later industrien vormden: Van Tuyn met Exota en later Cola Cola, de leerlooiers van Vermeulen. Een infographic brengt voor het eerst de booming leerindustrie in kaart en toont dat in 1912 een lint van Looierijen het straatbeeld van Dongen bepaalde. Dat er in 1948 veel minder looierijen staan dan in 1912 maar de productie toenam. Dat de broeders en nonnen die de Dongenaren vormden en een stempel drukte op het rijke verenigingsleven van nu. Het betreft een low-budget tentoonstelling waar radicaal pragmatische doch contextueel aanvaardbare keuzes zijn gemaakt zoals een keuze voor TL verlichting aan het plafond.

Met dank aan:
Bouw: Jongkind Meubelmaker. Print en gefreesde panelen: Studio America. Illustratie Bende van de Witte Veer: Tomas Schats. Inhoud en collectie presentatie, oral history, casco, techniek en licht: vrijwilligers van het museum en diverse locale bedrijven. Foto’s tentoonstelling: Caren Huygelen.

Het bruisend heden in Dongen van nul tot nu
Het bruisend heden.

Infographic met pop-up prints
Infographic met pop-up print.

Infographic met pop-up print
Infographic met pop-up print.

Het hoofdstuk van Tuijn met Exota.
Het hoofdstuk van Tuijn met Exota.

Onderwijs bij de nonnen.
Onderwijs bij de nonnen en de infographic met alle looierijen in Dongen.

De pop-up infographic met alle looierijen in Dongen
De pop-up infographic met alle looierijen in Dongen.

De kijkdoos van illustrator Tomas Schats
De kijkdoos van illustrator Tomas Schats.

Schoenfabrikant Vermeulen
Schoenfabrikant Vermeulen.

Schoenfabrikant Vermeulen.
Schoenfabrikant Vermeulen.