daniellevanderwaard

studio voor tentoonstellingsontwerp, interieurontwerp en ruimtelijke communicatie

Van Nelle’s Daglichtfabriek
Rotterdam

Van Nelle’s Daglichtfabriek Introductie beeld

Opdracht: tentoonstellingsontwerp en vormgeving.
Opdrachtgever en co-siteholder: Gemeente Rotterdam.
Belanghebbende: Van Nellefabriek B.V.
Omvang: ± 110M2.
Soort: semipermanente tentoonstelling en bezoekersfaciliteit.
Realisatie: 2017.

Van Nelle’s Daglichtfabriek tentoonstelling in Rotterdams Werelderfgoed

Samen met curators Pieter Kuster & Emine Yilmazgil van Perplekcity hebben wij de tentoonstelling Van Nelle’s Daglichtfabriek gerealiseerd. De tentoonstelling geeft bezoeker en gebruiker van de Van Nellefabriek een blik op de ontstaansgeschiedenis van dit Rijksmonument en UNESCO Werelderfgoed.

De focus ligt op de periode van rond 1929 wanneer de fabriek, één van de mooiste voorbeelden van de architectuur van Het Nieuwe Bouwen, wordt opgeleverd. Ook aandacht krijgt de Van Nelle’s reclame van de hand van vormgever Jac. Jongert en toont het hoofdstuk ‘productie’, aan de hand van foto’s, de verbeterde werkomstandigheden die de fabriek bood voor de arbeiders in de twintigste eeuw.
In de tentoonstelling zijn ruim 150 foto’s, bouwtekeningen en reproducties van reclame opgenomen uit de collecties van: Het Nieuwe Instituut; Maria Austria Instituut; Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Stadsarchief Rotterdam. Ook de speciaal voor de tentoonstelling gemaakte film Werelderfgoed in Rotterdam: de Van Nellefabriek (regie: Harm Korst, Voor de Buis) is er te zien.

Vertrekpunt voor het ruimtelijk ontwerp is het hergebruik van enkele bestaande vitrines. Deze hebben we voor het doel aangepast, herplaatst en de serie uitgebreid met nieuwe tekeningenkasten. Elke vitrine hebben we een grafische ‘wikkel’ gegeven. Deze wikkel bestaat uit een iconisch beeld en toelichtende tekst op een blauw vierkant. De wikkel geeft structuur en richting aan de tentoonstelling en kadert per vitrine de door ons gerealiseerde inhoud bestaande uit voorwerpen, afbeeldingen en infographics. In het midden tentoonstelling hebben we een display geplaatst met daarop de isometrie van de fabriek. Hier verzamelen bezoekers en starten gidsen de rondleiding.

Bezoek Van Nelle’s Daglichtfabriek

De tentoonstelling is te zien in de Van Nellefabriek: dinsdag t/m vrijdag van 13.30 – 16.30 uur, in het weekend van 11.00 – 17.00 uur. Speciale rondleidingen kunt u reserveren via UrbanGuides.

Met dank aan:
Productie: OBT i.s.m. Hagenaar Reclame. Smid: Blonkstaal Schoonhoven B.V. Foto’s interieurontwerp: Caren Huygelen.

Kaart Van Nellefabriek en Het Nieuwe Bouwen in Rotterdam.

Overzichtsbeeld Van Nelle’s Daglichtfabriek

Interieur en Gispen in de Van Nelle’s Daglichtfabriek

Overzichtsbeeld Van Nelle’s Daglichtfabriek

Jan Jongert Reclame in de Van Nelle’s Daglichtfabriek

Architectuur van Van Nelle’s Daglichtfabriek

Productie in de Van Nelle’s Daglichtfabriek