daniellevanderwaard

studio voor tentoonstellingsontwerp, interieurontwerp en ruimtelijke communicatie

Retourtje Noordzee
Zie jij Engeland al?

Retourtje Noordzee Tentoonstellingsontwerp

Opdracht: concept- en tentoonstellingsontwerp 3d2d.
Opdrachtgever: Maritiem Museum Rotterdam.

Omvang: 200M2.
Soort: tijdelijke materiële collectie presentatie.
Realisatie: 2014.

Retourtje Noordzee

Begin 19e eeuw reisden handelaren per stoomschip in 24 uur naar Engeland. Op de eerste stoomveerboot, de Batavier, pasten in 1827 ruim honderd mensen. De handelaren wisten, met vaste aankomsttijden, precies hoe laat ze op bestemming aan zouden komen en konden afspraken plannen. Een enorme vooruitgang ten opzichte van het zeilschip. Gaandeweg werd de overtocht steeds populairder en toegankelijk voor iedereen. Zo werd Groot Brittannië in de zestiger jaren bereikbaar voor auto en caravan. Tegenwoordig is de Noordzee ondanks de concurrentie met de Kanaaltunnel en goedkope vliegreizen een druk verkeersplein.

In ‘Retourtje Noordzee’ reis je mee met passagiers uit de 4 verschillende tijdvakken: ingenieur Duncan Christie die op zakenreis is in 1840, operazangeres Alice Wennberg-Bürger op weg van een optreden in 1907, tiener Sandra op vakantie met jeugdliefde Wim in 1979 en de Poolse vrachtwagenchauffeur Pavel Mucha op weg naar Leeds met een lading aluminium in 2014.
In 200 jaar tijd hebben tientallen miljoenen mensen per veerboot de Noordzee overgestoken en zijn de ferry’s varende parkeerplaatsen voor opleggers en trucks geworden.

Het ontwerp van de tentoonstelling bestaat uit een introductie met een animatie en een heldere en modulaire structuur met vitrines die de ruimte in vieren opdeelt. De animatie brengt met bestemmingen, routes en soorten passagiers de ontwikkeling van de veerdiensten aan de hand van de 4 tijdvakken in kaart. Een structuur met vitrines deelt de ruimte in 4 tijdvakken. De styling van alle elementen in het ontwerp is geïnspireerd op de beeldtaal van veerboten en historische poster ontwerpen en deze plaats de objecten in een visuele context.

Bezoek

De tentoonstelling ‘Retourtje Noordzee. Zie jij Engeland al?’ is geopend van 29 november 2014 t/m 14 juni 2015 in het Maritiem Museum Rotterdam.

Met dank aan:
Bouw: Interne werkplaats MMR. Print: [S]color. Foto’s tentoonstelling: Caren Huygelen.

Silhouet Veerboot.
Silhouet Veerboot.

Typografie en illustratie in Retourtje Noordzee
Typografie en illustraties in Retourtje Noordzee.

Knooppunt verbind de 4 tijdvakken
Knooppunt verbind de 4 tijdvakken.

Detail op de kop van de wanden
Detail op de kop van de wanden.

Animatie toont de veerdiensten in de 4 tijdvakken
Animatie toont de veerdiensten in de 4 tijdvakken.