daniellevanderwaard

studio voor tentoonstellingsontwerp, interieurontwerp en ruimtelijke communicatie

Onmetelijk Optimisme
Galeriehouders en hun kunstenaars 1945-1970

Onmetelijk Optimisme tentoonstelling

Opdracht: tentoonstellingsontwerp 2d/3d.
Opdrachtgever: Stedelijk Museum Schiedam / Stichting Visioen en Visie.
Omvang: 750m2.
Realisatie: 2007.

Onmetelijk Optimisme

Dertien Nederlandse galeries brengen in de periode 1945-1970 de avant-gardekunst onder de aandacht van een breder publiek. In deze tentoonstelling komen dertien galeries aan bod die zich richtten op verschillende vormen van vooruitstrevende beeldende kunst: Le Canard, Galerie 845 en Galerie Swart in Amsterdam, Galerie 20 in Arnhem/Amsterdam, Galerie Fenna de Vries in Delft/Rotterdam, Galerie Orez en Nouvelles Images in Den Haag, Galerie .31 in Dordrecht, Galerie Waalkens in Finsterwolde, De Mangelgang in Groningen, Galerie Espace in Haarlem/Amsterdam, Mickery Galerie in Loenersloot en Galerie Delta in Rotterdam.
De tentoonstelling is vormgegeven als een kunstbeurs en heeft een documentaire gelaagdheid per galerie: blow-ups van historische beelden; audiovisuals; egodocumenten en krantenknipsels in geprepareerde prentendozen die je op mag pakken en van dichtbij kan bekijken.

Beeld en typografie in de tentoonstelling is ge├»nspireerd op jaren 60 grafisch ontwerp. De uitvergrote foto’s zijn in meerdere verhoudingen gerasterd en de resultaten in lagen over elkaar geplaatst.
De tentoonstelling is een samenwerking van het Stedelijk Museum Schiedam met de Stichting Visioen en Visie. De Documentairereeks Onmetelijk Optimisme werd uitgezonden op de AVRO televisie.

Met dank aan:
Productie en sponsor prints: Eyes On Media, Amsterdam

Introductie Onmetelijk Optimisme
Introductie Onmetelijk Optimisme.

Onmetelijk Optimisme tentoonstelling
Prints op wanden met de naam van de galeriehouder op de kop van de wanden.

Typografie kopteksten
Typografie kopteksten.

Geluidsfragmenten
Geluidsfragmenten.

Egodocumenten en krantenknipsels in geprepareerde prentendozen
Egodocumenten en krantenknipsels in geprepareerde prentendozen.