daniellevanderwaard

studio voor tentoonstellingsontwerp, interieurontwerp en ruimtelijke communicatie

Jan, Jans en de kinderen
ON TOUR

Jan, Jans en de kinderen ON TOUR, 2010

Opdracht: concept en tentoonstellingsontwerp voor een reizende tentoonstelling, art-direction, aanbesteding + begeleiding uitvoering.
Opdrachtgever: Libelle, Sanoma Uitgevers.
Omvang: 144m2.
Realisatie: 2010.

De strip Jan, Jans en de kinderen bestaat 40 jaar en dat wordt gevierd met een reizende tentoonstelling. Deze bestaat uit 9 kunststof huisjes, 6 losse zitobjecten en 40 strips op een spade.
Jan, Jans, Catootje, Karlijn en natuurlijk de rode-je-weet-wel-kater hebben elk een eigen huisje. Op de 40 spades elk een strip: van pil tot navelpiercing een historisch overzicht van de belangrijke thema’s die de afgelopen 40 jaar bij de familie Tromp de revue passeerden.
Tekst en beeld worden in stappen aangeboden. Van buitenaf zijn de personages in de huisjes goed zichtbaar en nodigen je uit om binnen te komen. Eenmaal binnen biedt elk huisje een gelaagde inhoud. Van grote illustratieve vormen, zoals de Martin Visser bank, die aansluiten bij de schaal van de huisjes tot strips op ware grootte en verrassende ‘weetjes’.
De tentoonstelling is geheel te demonteren. Elk huisje heeft een vloer met 4 onderling te koppelen verticale segmenten voor dak en wand. Deze segmenten van lichtgewicht schuim met polyester zijn stapelbaar en zodoende compact te transporteren.
Jan, Jans en de kinderen ON TOUR is in jubileum jaar 2010 o.a. te zien in de Keukenhof, de Libelle Zomerweek op Almere Strand en slot Zeist. Jan, Jans en de kinderen is een merk van Sanoma Uitgevers b.v.

Met dank aan:
Mede art-director grafische vormgeving: Evelien Doornebal (Biskaje, Leiden). Huisjes: TOPI-polyester maatwerk. Print: Eyes on Media. Spades: Aad Jongkind, Nico Fitskie.

Jan, Jans en de kinderen ON TOUR, 2010

Jan, Jans en de kinderen ON TOUR, 2010

Een historisch overzicht van de belangrijke thema's die de afgelopen 40 jaar
Een historisch overzicht van de belangrijke thema’s die de afgelopen 40 jaar.

Een historisch overzicht van de belangrijke thema's die de afgelopen 40 jaar
Close-up.

Overzicht van Jan, Jans en de kinderen ON TOUR
Overzicht van Jan, Jans en de kinderen ON TOUR.

Jan, Jans en de kinderen ON TOUR, 2010

Jan, Jans en de kinderen ON TOUR, 2010