daniellevanderwaard

studio voor tentoonstellingsontwerp, interieurontwerp en ruimtelijke communicatie

Brainwaves
maritieme innovaties

Overzicht met publiek van het tentoonstellingsontwerp Brainwaves

Opdracht: concept- en tentoonstellingsontwerp 3d2d.
Opdrachtgever: Maritiem Museum Rotterdam.
Omvang: 200M2.
Soort: tijdelijke presentatie.
Realisatie: 2016.

NISS viert jubileum met Brainwaves maritieme innovaties.

In 2016 viert Stichting Ondersteuningsfonds Nationaal Instituut voor de Scheepvaart en Scheepsbouw (NISS) haar honderdjarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan opent in het Maritiem Museum Rotterdam de tentoonstelling Brainwaves, maritieme innovaties. De tentoonstelling toont vijf actuele Nederlandse maritieme innovaties.

Tentoonstellingsontwerp voor Brainwaves maritieme innovaties.

Het ontwerpen van een tentoonstelling is het verbeelden en organiseren van inhoud. Een overdrachtelijk verhaal neerzetten dat de bezoeker meeneemt: ruimtelijke communicatie. Ons idee achter het ontwerp is te vertellen dat innovaties tijd en proces nodig hebben om te ontwikkelen.
In deze tentoonstelling laten we dit – van idee tot succesvol op de markt – zien aan de hand van vier stappen. Deze stappen zijn herkenbaar ontworpen. Zo ontstaat de mogelijkheid paralellen maar ook verschillen te ontdekken tussen de verschillende innovaties.
De vijf innovaties verschillen in hoe ver ze zijn in het innovatie proces. Zo is de innovatie ‘Kantelsluis’ met 1 stap nog een pril idee. De ‘Bijlboeg’ echter is met 4 stappen al succesvol op de markt. Of elke innovatie daarin slaagt is afhankelijk van vele factoren. Tegenslagen en successen die hier een rol spelen zijn per stap zichtbaar gemaakt in een grafiek.
De ordening van de tentoonstelling is zo opgezet dat de bezoeker als het ware de toekomst in loopt. Op kop de reeds succesvolle innovaties ‘Bijlboeg’ en ‘Motion Compensation Systems’, beide al succesvol op de markt. Het magnetisch afmeersysteem van ‘Intelligent Docklocking system iDL’, de opvouwbare container van ‘4FOLD’ en de ‘Kantelsluis’ volgen. Tenslotte suggereert een spiegelende wand de belofte van innovaties in de toekomst.

Bezoek

Het Brainwaves, maritieme innovaties is vanaf oktober 2016 gedurende een jaar te zien in het Maritiem Museum in Rotterdam.

Met dank aan:
Bouw: Interne werkplaats MMR. Foto’s tentoonstelling: Caren Huygelen.

De innovatie van het magnetisch afmeersysteem van 'Intelligent Docklocking system iDL
De innovatie van het magnetisch afmeersysteem van ‘Intelligent Docklocking system iDL’.

Overzicht bij binnenkomst.
Overzicht bij binnenkomst.

Aanzicht van innovatie 'Motion Compensation Systems'.
Het aanzicht van innovatie ‘Motion Compensation Systems’.

Het zijaanzicht van innovatie 'Motion Compensation Systems'.
Het zijaanzicht van innovatie ‘Motion Compensation Systems’.